skip to Main Content
Menu
Tel: 977 887 035 admin@coop-barbera.com

Els nostres raïms

Les varietats de raïm autòctones de la Conca de Barberà, Macabeu, Parellada i Trepat, formen la major part de la nostra producció.

Aquestes varietats, també complementades per altres varietats de raïm negre de més recent implantació a la nostra zona geogràfica, són molt apreciades per la seva adaptació a una climatologia bastant extrema, i uns terrenys diversos però abruptes en molts casos.

macabeu

Macabeu

El macabeu és una varietat de cep blanca originària de Catalunya. El gotim de raïm macabeu és compacte i gran. El gra és mitjà, molt dolç, de color daurat i pell fina. És de brotació lenta, resistent a les gelades i sequeres, però és sensible a les malures.

El vi elaborat amb raïm macabeu és perfumat, lleugerament afruitat, aromàtic, amb una acidesa mitjana i acidesa equilibrada, de color pàl·lid groc palla amb tons verdosos. L’aroma primària recorda l’aranja i la poma. Envelleix bé en roure. Generalment s’embotella com a monovarietal, encara que també serveix de base, juntament amb la parellada i el xarel·lo, per al cupatge del cava.

Etimològicament el nom «macabeu» prové dels personatges bíblics dels germans Macabeus, però la relació no és gaire clara. És una varietat autòctona de Catalunya que avui es conrea, sobretot, al Penedès, Camp de Tarragona, Rosselló, Plana d’Utiel i Mallorca, a més de La Rioja, Navarra i Califòrnia.

A més de la DO Cava, és una de les varietats principals pels vins blancs de les DO Alacant, DO Binissalem, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, AOC Costers del Rosselló, DO Costers del Segre, DO Empordà-Costa Brava, AOC Maurí, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DO Pla i Llevant, AOC Ribestaltes, DO Terra Alta, DO Utiel-Requena i DO València.

Són sinonímies: alcallol i alcanou. A La Rioja es coneix com viura i en francès és charas blanc.

 

Obtingut de «http://ca.wikipedia.org/wiki/Macabeu»

parellada

Parellada

La parellada és una varietat de cep blanca molt productiva que produeix gran quantitat de raïm de gra gros. El gotim és gran i compacte. El gra és mitjà, de color daurat verdós i pell dura. La planta és de maduració tardana però sensible a les malures i la sequera.

És una varietat tradicional que té els principals cultius al Penedès, Conca de Barberà i Camp de Tarragona. Històricament també havia estat conreada a l’Aragó, Pollença, Oriola i València.

La parellada és una varietat emprada sobretot per a l’elaboració del cava juntament amb el macabeu i el xarel·lo. Aporta al cava finesa, frescor i aroma. També és la varietat preferent per elaborar brandi a Catalunya.

El vi de parellada és suau, lleuger, de baixa graduació i color pàl·lid. Resisteix poc el pas del temps i s’ha de consumir jove.

És la varietat principal, a més de la DO Cava, pels vins blancs de DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Costers del Segre, DO Penedès i DO Tarragona.

Són sinonímies: montona, montònec, montònega, martorell i martorella.

Imatge: Justus Hayes – originally posted to Flickr as St. Sadurni d’Anoia – Bunches – Shoes on Wires, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9185800

trepat-b

Trepat

El trepat, o trepadell, és una varietat de cep negra autòctona de la Conca de Barberà. El raïm de cep trepat és llarg i atapeït. La brotada és primerenca i la maduració tardana. El gra és gros, rodó i dolç.

El vi de raïm trepat és fresc, lleuger i afruitat, amb poca aroma i baixa graduació alcohòlica (10-11% vol) . S’utilitza majoritàriament per l’elaboració de vi rosat natural. És una de les dues varietats autoritzades per l’elaboració del cava rosat.

Són sinonímies: trepó, criatendra, cuatendra, pansa borda, pansa roja, panser negre, pansó i tarragoní. A més de la DO Conca de Barberà es troba a la DO Costers del Segre.

raimnegre2b

Ull de llebre

L’ull de llebre és una varietat de cep negra.

El gotim d’ull de llebre és allargat i compacte .

El gra és mitjà, de color negre blavós i pellofa dura. El brot tardà fa que sigui poc sensible a les gelades de primavera.

En canvi, és sensible a la secada i al vent. El nom ull de llebre prové de la forma arrodonida del gra de raïm. El vi que s’obté de l’ull de llebre és equilibrat, amb cos, de graduació escassa i lleugerament àcid.

L’aroma primària recorda els fruits del bosc i el color és robí intens. Té un bon envelliment en fusta. Dóna bon resultat barrejat amb garnatxa i cabernet sauvignon.

És una varietat originària de La Rioja que es conrea a les DO Penedès, DO Costers del Segre, DO Conca de Barberà i DO Utiel-Requena.

També s’anomena tempranillo, tal com es conegut a La Rioja, nom que indica que la seva maduració és primerenca.

A Requena es coneix com cencibel, nom manxec.

A Mallorca s’anomena ull de llebre al verdiell, que és una varietat blanca diferent.

Obtingut de «https://ca.wikipedia.org/wiki/Ull_de_llebre»

merlot

Merlot

El merlot és una varietat de cep negra, productiva i de brot primerenc. El gotim de merlot és cilíndric, petit i poc dens. El gra és menut, de pell gruixuda, polpa dolça i color negre blavós. Pertany a la mateixa família que els cabernet: carbernet franc i cabernet sauvignon. El nom prové del diminutiu francès de merla probablement per la similitud amb el seu plomatge negre.

El vi varietal de merlot es caracteritza per la seva finor i suavitat sense deixar de ser aromàtic i carnós. És de color robí molt intens, de graduació mitjana i envelleix ràpidament sense perdre qualitat. Es complementa bé en cupatges amb garnatxa per a vins joves, i amb cabernet sauvignon, boval o ull de llebre per a criança. Produeix bons vins rosats.

El merlot és originari de la regió de Bordeus, on és la varietat més conreada. S’utilitza sobretot en l’elaboració del medoc, un bordeus negre de la regió de Médoc. També és la varietat de raïms negre més conreada a Vèneto i s’utilitza en l’elaboració de molts vins del nord d’Itàlia. Darrerament s’ha incrementat molt la producció de vi varietal de merlot a Califòrnia. S’ha convertit en una varietat internacional, la segona varietat negre més estesa després del cabernet sauvignon, utilitzada sobretot com a varietat millorant en els cupatges per aportar suavitat i equilibri.

El merlot s’ha adaptat bé al clima mediterrani, en zones sense gelades de primavera. És una de les varietats autoritzades pels vins negres de:

Catalunya: DO Alella, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Costers del Segre, DO Pla de Bages, DO Montsant, DO Penedès, DOQ Priorat i DO Tarragona.
Illes Balears: DO Binissalem i DO Pla i Llevant.
País Valencià: DO Utiel-Requena i DO València

Obtingut de «https://ca.wikipedia.org/wiki/Merlot»

Imatge: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=462928

cabernet

Cabernet Sauvignon

El cabernet sauvignon és una varietat de cep negra. La planta és vigorosa i s’adapta bé en climes temperats i poc humits. El raïm de cep cabernet sauvignon és mitjà i de forma irregular no gaire compacte. El gra és menut i esfèric, ple de llavors. La pellofa és gruixuda i dura, fent que el raïm sigui resistent a les malures, i té un profund pigment negre. La polpa és ferma, cruixent i de gust agre.

El vi elaborat amb raïm cabernet sauvignon és sec, àcid, amb cos, ric en alcohol i en taní, i de color violaci. De jove és astringent i amb l’envelliment desenvolupa una característica gamma d’aromes florals, fruitals i vegetals. És emprat sobretot per fer cupatges com a varietat millorant en la criança degut a l’alt contingut en taní.

El cabernet sauvigon és originari de la regió de Bordeus, format com un híbrid de cabernet franc i sauvignon blanc. S’anomena l’emperador de les varietats negres i n’és la més popular difosa per totes les zones càlides del món. És la varietat principal dels vins de Bordeus, junt amb el merlot, i s’ha implantat amb èxit a les noves regions vinícoles (Califòrnia, Xile, Austràlia) i es complementa amb les varietats tradicionals d’Espanya i Itàlia. És una varietat autoritzada a totes les denominacions d’origen de Catalunya, Mallorca i el País Valencià, utilitzada com a varietat millorant de les tradicionals.

Obtingut de «https://ca.wikipedia.org/wiki/Cabernet_sauvignon»

Imatge: By BerndtF, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1022691

Back To Top